Maksakaste

500 g sea- või vasikamaksa
2 sibulat
3 sl võid
soola
valget pipart
2 sl jahu
1 dl puljongit kuubikust
3 sl hapukoort
0,5 l piima

1. Leota maksa 30 min külmas piimas, siis pese ja kuivata ning lõika ribadeks või kuubikuteks.
2. Hakitud sibul kuumuta võis ja lisa maks.
3. Maitsesta soola ja pipraga ning lisa jahu. Sega hästi.
4. Lisa vähehaaval puljong. Hauta.
5. Maitsesta hapukoorega.
6. Serveeri praetud või keedetud kartulite või kartulipudruga.
Salatiks paku hapukurgi-, värskekurgi- või tomatisalatit.
Hüva nõu:
Piima asemel võid maksa leotada ka külmas vees. Loomamaksa hauta kauem. Kui lisad hapukoort ja puljongit natuke rohkem saad ka maitsvat kastet rohkem. Kastet võid maitsestada ka valge veiniga ning majoraani või punega.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

7 kommentaari “Maksakaste

  1. Mina praen alguses maksa,peale väheses piimas leotust pannil mõlemad seamaksa küljed,siis parem viilutada,samas eraldan maksast tulnud vere pannilt.Teen veiseliha puljongist vedeliku kuhu panen maksa hauduma,hetkeks lasen puljongi keema ja siis aeglasel temperatuuril haub.Hiljem toidukoort,hapukoort ja jahu-vee segatuna valan peale,segan,kuni kaste on valmis.Maks jääb mõnusalt mahlaseks ja muredaks.

  2. Supppper maitsev!!!! Tegin veisemaksaga ja ei leitanud yldse. Samuti j2tsin v2lja jahu. K6rvale tatar ja mega hea! Ait2hhh retsepti eest!

  3. Võib ka vees leotada. Ja tegelikult käibki see leotamise jutt rohkem seamaksa kohta, sest see on kibedama maitsega. Aga kindlasti on enamus tähele pannud, et veisemaksa ei ole alati kauplusest saada.

  4. Maksa ei pea tegelikult üldse leotama ega hautama, veisemaks on niigi kiirelt valmiv. Nii säilib ka maksa mahlasus (kaua mitte praadida). Kui vähegi võimalik, on soovtav kile maksalt ära võtta.

    • Suurepäraselt sobib makaronidega ja isegi riisiga olen proovinud teha-eriti kui kastet on üle jäänud,siis riisiga segada…Kartul on nagu selline igapäevane,praekartuliga sobib ka.