Kruubipuder

2,5 dl odrakruupe
1,5 l piima
vett
rõõska koort (10%)
võid
soola

1. Pane kruubid 1 l veega veega likku ja leota neid 12-16 tundi. Selle aja jooksul tuleb vett 2-3 korda vahetada, seejärel vesi ära valada ja kruupidele valada peale soojendatud piim.
2. Keeda kruupe 5-6 tundi. Et pikal keetmisel kruubid põhja ei kõrbeks, keeda neid veevannis nii, et kastrul kruupide ja piimaga aseta kuumaveenõusse ja siis aseta see pliidile või ahju. Selliselt keetes ei ole vaja putru pidevalt jälgida ega segada, peab ainult meeles pidama keemise algusaja ning vajadusel keeva vett veevanni lisama.
3. Valmis kuum puder sega läbi, vala juurde koor ja või ning sega läbi, maitsesta soolaga.
Kruubipudru juurde paku külma piima ja soovi korral ka praetud lihakõrneid ja/või praetud sibulat.
Hüva nõu:
Kuigi pudru valmimine võtab kaua aega ei kuluta see koka aega.
Taldrikutäiest täistera odrakruubipudrust saab organism kätte üle poole päevasest seleeni ning ligi kolmandiku vase ja fosfori vajadusest. Lisaks leidub odras ka kaaliumi ja magneesiumi. Oder alandab kolesteroolitaset ning aitab seedimist korras hoida.
Paku kruubiputru peale pikaajalist väljas külma käes viibimist, peale sauna või pikka teekonda.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

 

25 kommentaari “Kruubipuder

  1. mina isklikult pane kogu kupatuse kïge täiega ahju (vastava potiga siis) ja aeg-ajalt käin segamas… tuleb veel parem kui pliidil keetes :)