Safraniruudud

50 g võid või küpsetusmargariini
2,5 dl piima
25 g pärmi
1,25 dl lahjat koort
1 pakk safranit (0,5 g)
u. 0,5 tl soola
1 tl jahvatatud kardemoni
0,75 dl suhkrut
u. 8 dl nisujahu

Peale:
150 g riivitud mandlimassi
75 g toasooja võid
1 dl mandlilaaste

Sulata või, lisa piim ja soojenda 37°C-ni. Murenda pärm kaussi, vala peale soe piim ja sega kuni pärm lahustub. (Kui kasutad kuivpärmi, siis soojenda vesi 40 – 45°C-ni ja pärm sega seejuures jahu hulka). Lisa koor, safran, sool, kardemon, suhkur ja jahu. Sega ja sõtku tainast hoolega kuni saad sileda ja ühtlase taigna, mis kausi äärtest kergelt lahti lööb. Lase rätiku all seista u. 30 minutit. Rulli kaigen u. 35 x 25 cm suuruseks nelinurgaks ja aseta see küpsetuspaberiga kaetud umbes sama suurele ahjuplaadile. Sega omavahel riivitud mandlimass ja toasoe või. Määri see taignapõhja peale ja riputa peale mandlilaaste. Lase veel räti all pisut seista (u. 15 min). Samal ajal kuumuta ahi 225°C-ni. Küpseta ahju keskosas u. 15 minutit. Lase pisut jahtuda ja lõika siis väiksemateks tükkideks.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

 

Üks kommentaar “Safraniruudud

  1. Väga tore, et safranit pole päris unustatud – minu lemmikmaitseaine, mida väga harva kasutatakse siinmail. Safrani lisamise kohta tahtsin öelda, et safran annab palju edukamalt värvi – ja ka ühtlasemalt, kui ta eelnevalt lahustada kas koores või vähemasti piimas. Kui ta lisada segumassi, siis annab ta värvainet täpilisena ja ebaühtlaselt edasi, eelnevalt leotatuna on asi hoopis teine. Muidugi ka maitsejaotumine.