Proovivorstid

880 g seahakkliha
200 g mugulsibulat
3 suuremat küüslauguküünt
170 g suitsupekki
1,5 tl meresoola (ilma kuhjata)
1 tl suhkrut
2 tl paprikapulbri, cayennepipra ja/või muu mahedama maitseaine segu (ilma kuhjata)
2 dl puljongit (näit. Maggi Kostilja)
2 tl vedelat suitsu ehk vedelat suitsumaitseainet
3 m seasoolt

1. Puhasta sibul ja küüslauk ning lõika suuremateks tükkideks. Lase sibula ja küüslaugu tükid käsimikseris või köögikombainis ühtlaseks pudruks.
2. Haki suitsupekk kuubikuteks ja pane koos hakkliha, sibula-küüslaugupudru ning maitseainetega köögikombaini. Lisa ka puljong. Lase kõik korralikult segamini ja tõsta umbes 1 tunniks jahedasse, et maitsed saaksid seguneda.
3. Sega kõik koostisained veelkord hoolialt läbi. Maitse proovimiseks võid soovi korral pannil küpsetada väikese proovikäki. Seejärel on sul veel võimalus maitseid korrigeerida.
4. Võta vahend millega hakkad sooli täitma (vorstiotsikuga hakklihamasin, kondiitriprits või lehter. Lehtri ja pudrunuia kasutamisel kulub rohkem aega kuid siintoodud retsepti järgi soolte täitmisel kasutati lehtrit kuna see oli kõige käepärasem vahend.). Soole pealetõmbamise kergendamiseks, määri toru ots veidikese õliga. Tõmba sool torule peale ja seo tugevalt selle lõpp jämedama puuvillase niidiga kinni.
Täida sooled ühtlaselt ja väldi õhumullide tekkimist. Ära täida sooli liiga tihkelt. Täidetud sool silu käega ühlaseks ja aja tekkinud õhumullid välja. Soole lõpp seo kinni. Vali sobiv pikkus vorstidele ja keera vajalikest kohtadest keerud soolele peale. Igat järgmist juppi keera samas suunas, et vältida vorstide lahtikeerdumist.
5. Võta sellise suurusega pott, et vorstid saavad vabalt vees olla. Kuumuta vesi 80° C või nii, et keemismulle veel põhjast ei tõuse aga vee pind kergelt väreleb. Lisa veidi soola ja/või teisi maitseaineid ning kuumuta vorste umbes 20 minutit. Kontrolli tikuga. Peale kuumutamist tõsta vorstid kohe jääkülma vette, et need kiiresti maha jahtuksid (vesi võib olla ka koos jäätükkidega).
6. Vorstid säilivad vähemalt paar päeva külmutuskapis. Enne serveerimist küpseta vorste ahjus või grillil.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga