Verivorstid kruupidega

2,5 l vett
1 kg kruupe
soola
1 suur sibul
majoraani
jahvatatud vürtsi
0,5 kg pekki
1 l verd
10 m seasoolt

1. Lase vesi keema, lisa kruubid ja hauta kaane all pehmeks.
2. Lõika pekk väikesteks kuubikuteks ja pruunista segades keskmisel kuumusel. Lisa hakitud sibul ja kuumuta segades, kuni sibul muutub läbipaistvaks.
3. Kui kruubid on paisunud, lisa maitseained, peki ja sibulasegu, sega läbi ning tõsta keedunõu hauduma. Ära putru haudumise ajal üldse sega, siis jääb see hästi sõmer ja vorst saab maitsvam. Kui kruubid on veel kõvad, kuid on kogu vedeliku endasse imanud, sortsuta pudru pinnale siia-sinna keeva vett.
4. Kalla valmis puder suuremasse kaussi ja lase leigeks jahtuda.
5. Sega kurnatud veri jahtunud pudru hulka.
6. Täida sooled pudruga, jättes vorstid küllaltki lõdvad, et need keetmisel ei lõhkeks. Sule vorstirõngaste otsad. Kas omavahel kokku sõlmides või naturaalmaterjalist tugeva niidi või nööriga.
7. Kuumuta vorste rohkes, soolaga maitsestatud vees 10-15 minutit ja jahuta need seejärel kiirelt jääkülmas vees.
Enne serveerimist küpseta ahjus suhteliselt madalal kuumusel (150° C) 20-30 minutit, kuni vorstide kest muutub krõbedaks ja sisu on täiesti läbi kuumenenud. Liiga kuumas ahjus vorstid lõhkevad ja kest kuivab kõvaks.
Serveeri koos keedukartulite ja pohlamoosi või marineeritud kõrvitsasalatiga.

PS. Vorstikestasid müüvad www.balticpack.ee, www.thomeko.ee, www.veikand.ee
HoReCa klientidel on võimalik sügavkülmutatud seasooli tellida ka Rakvere Lihakombinaadist. Toote nimetuseks on Sea kõversool ja pakis on 15 m. Samuti saab toodet tellida kauplustest mis võtavad vastu tellimusi Rakvere Lihakombinaadi toodetele.

Vaata ka Vorstfest

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

 

78 kommentaari “Verivorstid kruupidega

  1. Soolikaid leotada külmas vees seni kuni nad üles sulavad. Üldjuhul kulub selleks paar kuni mitu tundi ja mõistlikum on need külma vette sulama tõsta juba eelmisel päeval ning koos nõuga külmikus hoida. Vahepeal tuleb paar korda vett vahetada, et soola soolte küljest vähemaks saada.
    Kui sooled on üles sulanud siis harutada nad lahti või hakata lihtsalt suvalisest kohast umbes meetri pikkuseid juppe lõikama (Meetri pikkuste juppidega on kodus trehtri ja pulgaga mugavam toimetada).
    Ei ole vaja kogu soolikat korraga juppideks lõigata. Võib teha nii 4-5 jupi need täita ja seejärel jälle uued jupid.
    Harutamise aeg peaksid sooled säilivuse eesmärgil külmas vees olema.
    Sooled mida ei kasutatud ühe vorstiteoga ära säilivad tugevas soolvees kuni paar nädalat külmkapis.
    Peale lahtiharutamist ja jupitamist tõmmata soolejupi üks ots kraani otsa ja lasta külma veega läbi uhuda-loputada.
    Seejärel võib asuda vorstiteo kallale.

  2. KUidas saada Rakvere kõversooled sellisesse seisu, et saaks hakata vorste tegema- ostsin turult, pakis vaid tulisoolane plönn- ok, leptan vist, aga kui kaua? täidis juba ootel…