Napoleoni kook

Taigen:
500 g jahu
300 g margarini
1 muna
3/4 kl vett
1 tl soola
1 tl äädikat

Keedukreem:
3/4 l piima
4 muna
8 sl suhkrut
4 sl jahu
100 g võid

0,5 l keedist või moosi (õuna, ploomi, kreegi, vaarika)

1. Sõelu jahu lauale, lisa margarin, muna, sool, äädikas, klaasitäis vett ja sega ja haki see noaga seni läbi, kuni taigen on sitke ja taigna moodi.
Seejärel pane külmkappi pooleks tunniks.
2. Keedukreemi valmistamine:
muna vahusta suhkruga, eraldada ei ole tarvis.
Samaaegselt kuumuta piim.
Kui muna vahul lisa sõelutud jahu. Sega läbi ja lisa kuum piim peene joana, munamassi hoolega segades. Edasi pane kreem koos nõuga kuumaveevanni, ja keeda paksuks. Peale seda võta pott jahtuma, lisa 100 g võid ja maitsesta vaniljega.
PS: kuumaveevanni eelis tavaliselt pliidil kuumutamisel on, et kreem ei hakka põhjast kõrbema.
3. Küpsetamine:
jaota taigen 4 osaks. Rulli nelinurkselt või ümara kujuliselt ja tõsta taignarulli abil pannile. Torgi kahvliga taigen auklikuks, et kumeraks ei küpseks. Küpseta ahjus
220°C juures 5 min.
4. Kokku panek:
1 kiht – küpsiseleht + keedukreemi kiht.
2 kiht – küpsiseleht + moos(parim õunamoos).
3 kiht – küpsiseleht + keedukreem.
4kiht – küpsiseleht + moos.
Järjekord võib ka teine olla, et jääks meeldivam kiht esimeseks peale.
Pealt kaunista servadest võetud küpsisepuruga.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

 

101 kommentaari “Napoleoni kook

  1. Moosiga tuleb välja selline tore eesti talukook. Aus asi.
    Aga napoleon on ikka ilma moosita. Kui ilma moosita tundub maitsetu, siis on sul kahjuks maitsmismeel tundetu. Siis tuleb vist küll moosikooki teha. Või suitsetamine maha jätta:)

  2. mina olen jällegi moosiga tehtud napoleoni kooki ainult saanudki. ei ole ju viga midagi, poe kookidest ma ei räägi, need ei kõlba kuhugi (vb ainult hagari napoleoni tort :P), aga kodus tehtud õige “väristajaga” (eriti hapu moos) tehtud kook viib keele alla. suhkurt pole vaja lisada. andeks aga…kas ilma moosita napoleon kuidagi…tuim ei ole? võibolla on mul eelarvamused ja see on tõesti hea, aga moosiga on kah huvitav. proovige julgelt :)

  3. napoleoni armastaja

    tegelikult see ei ole napoleoni kook kuhu moos käib – nagu poes tihtipeale müüakse. Seepärast ma sealt ei ostagi, sest napoleoni kooki reklaamitakse jumal teab mis “kreemidega”. Kindlasti on see kook väga maitsev kuid kindlsti mitte see ei ole napoeoni kook!!!

  4. Minu Napoleoni koogi meister ema ütles et keedukreem tuleks veel segada võikreemiga ja siis on tipptopp:)

  5. väga hea kook :)

    soovitus: kui te seda kreemi teete, siis enne peale kandmist laske natuke seista, et tahkuks. ma tegin algul vedelaga ja pärast jäi nii palju üle.

  6. lahe et keegi veel teeb peale minu seda kooki.aga rummi peab palju sees olema siis on viimase peal.head tegemist!!!

  7. Mulle meeldib originaal retsept rohkem, st. ilma igasuguse moosita. Kohvikus Bonapart pannakse suviti viimase kihi vahele maasika tükikesi, vot vii on tõeliselt hea. Aga moos siiski õige Napoleoni koogi sisse ei käi.

  8. kõige parem jääb salvesti õunamoosiga ehk hõõrutud õun- moosiga. Kreemi sisse võib ka sorts konjakit panna. Mina paneks suhkrut sutsu rohkem, kuna moos on hapukas.

  9. kui te ei oska laua peal seda taigent teha, siis kasutage kandikut ja pole hirmugi et peate taigna komponente mööda lauda taga ajama, kõik jääb kandikule

  10. Mina tegin seda üksi ja mul läks enamus aeg keedukreemitegemisele .kõige kergem on osta poest valmis taigen !