Juust magustoiduvaagnal järelroaks

Ei saa just öelda, et juust oleks midagi tavatut, kuid õigete lisanditega saab temast vapustav magustoit.

Kitsejuust põldmarjade ja ploomidega
(1 inimesele)
50 g kitsejuustu
20 g külmutatud põldmarju
50 g konserveeritud ploome

Pane põldmarjad majapidamispaberile sulama, et liigne vedelik välja nõrguks ja marjad terveks jääksid. Konserveeritud ploomid poolita ja eemalda kivid. Lõika kitsejuustust kuni 50g sektor, aseta see väikesele vaagnale ja kaunista ploomide ja tervete sulanud põldmarjadega. Juustu pinnale võid puistata ka veidi kaneeli.

Korruta kogus vastavalt sööjate arvuga.


Juustusuupisted Aiva moosiga
(10 tk)
10 neutraalse maitsega küpsist
100 g sinihallitusjuustu
100 g toorjuustu
veidi riivitud muskaati
1 küpsem aiva

Laota küpsised vaagnale. Puhasta ja peenesta aiva. Aseta iga küpsise peale veidi aiva toormoosi. Vahusta toorjuust ja sinihallitusjuust kergeks vahuks, maitsesta riivitud muskaadiga. Pane sinihallitusjuustu vaht kondiitrikotikesse ja pressi läbi selle kena katte küpsistele. Kaunista mündilehega ja serveeri.


Fetajuust vaarikate ja tðillikastmega
(4 inimesele)
200g mahedat fetajuustu
200 g vaarikaid (võib ka külmutatud)
4 cl vaarikalikööri
1 punane tðillipipra kaun

Lõika fetajuust suuremateks kuubikuteks, nii et iga sööja kohta saaks 3-4 kuubikut. Kui juust ka mureneb, ei muuda see asja. Aseta juust salati- või magustoidutaldrikule ja kaunista vaarikatega. Puhasta tðillikaun ja haki see hästi peeneks. Lisa juurde vaarikaliköör ja sega kaste korralikult segamini. Vala juust ja vaarikad kastmega üle. Desserti võid kaunistada ka mündilehega.


Küpsetatud fetajuust pähklikastmega
(4 inimesele)
500 g valmis lehttaigent
300 g mahedat fetajuustu
2 tl suhkrut
0,5 tl kaneeli
1 muna
100g valmis pähklikastet

Kuumuta ahi 200°C-ni. Sulata taigen vastavalt pakil antud juhendile. Võta piklik kitsas ahjuvorm, määri see rasvainega ja vooderda küpsetuspaberiga. Laota taigen laiali ja aseta selle keskele fetajuust. Vooli juustust pikliku kujuga täidis. Puista juustule veidi suhkrut ja kaneeli ja keera siis taignaservad juustu peale. Tõsta taignaga kaetud juust vormi ja suru see ettevaatlikult vastu ahjuvormi seinu kenaks ja ühtlaseks pätsiks. Pintselda taigen pealt lahtiklopitud munaga ja küpseta ahjus 40-45 minutit ehk seni kuni küpsetis muutub kuldpruuniks. Jahuta veidi ja tõsta siis valmis vorm koos küpsetuspaberiga vaagnale. Lõika vormist 3–4 cm paksused viilud. Serveeri valmis pähklikastmega ülevalatult.

Veel juustust

Juustuvalikuks sobivad erinevad juustuliigid, mida pakkuda kandikul lahtilõigatuna. Juurde paku puuvilju, näkileiba, veini, õlut. Alusel peaks olema terav nuga, kahvel ja rätik, millega saab neid vahepeal pühkida, kui on tegemist erinevate juustusortidega. Lahtilõigatud juustulõigud tuleb kuni serveerimiseni katta niiske rätikuga.
Puuviljadest ei soovitata vaid tsitruselisi. Lisaks on igal juustusordil ka oma lemmikkaaslane. Näiteks ananassi pakutakse kamembääriga, tumedaid viinamarje rokfooriga. Tumedad viinamarjad sobivad ka briiga, ploomid on heaks kaaslaseks nii briile kui kõikidele teistele valgehallitusjuustudele.

• Juustu on parem lõigata, kui nuga on enne kuumutatud
• Kuivanud juust tuleb panna mõneks ajaks piima sisse ja ta muutub pehmeks
• Juustutoidud on omapärased ja maitsvad, kuid praadides kipub juust põhja kõrbema. Kasta panni põhi korraks külma vette, juust tuleb põhja küljest lahti ja panni sisu saab ümber pöörata
• Pehmed juustud muutuvad külmkapis kiiresti kibedaks
• Juust säilib kauem, kui ta on mähitud hõbepaberisse
• Juustu tuleb külmkapis säilitada terve tükina, mitte lahtilõigatult
• Juust on palju maitsvam ja aroomikam, kui umbes tund enne juustu laualepanemist ta külmikust välja võtta

Sven Azojan

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga