Eestis hakatakse tegema sinihallitusjuustu

Tartumaa talupidaja Aigar Brett tuleb varsti turule esimese eestimaise sinihallitusjuustuga, millele paneb nimeks Breti Blue.

Praegu on juust väikese talumeierei keldris laagerdumas. „Seda partiid julgen juba hulgifirmadele pakkuma minna. Hallitus on ühtlane, ei vaju kinni ja pole kibekat maitset,” räägib Brett Maalehele.

Esimesed juustukatsetused tegi Brett koos põllumajandusülikooli tudengitega juba mullu kevadel. Seni on tema juustu hinnanud sõbrad-tuttavad.

Üheks juustuteoks, 150 kilogrammiks, kulub umbes tonn piima ja pisut vähem kui kuu aega. Hulgifirmad on Breti juustu vastu juba huvi üles näidanud. Meierei võimsus lubaks päevas juustuks töödelda viis tonni piima. Väljamüügi hinnaks saab olema umbes 70 krooni kilogrammi kohta.

“Esialgu on vaid kulusid olnud — ligi pool miljonit,” ütleb Brett. Eurotoetusi pole mees saanud, vaid asja paarikümne lehma toel üles vuntsinud. „Ega muidu poleks proletaarlane saanud kapitalistiks hakata.”

Allikas: Eesti Tarbijakaitse Liit; Delfi.ee

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga