Uusfeudalism Ameerika põllunduses

Kuni 1970. aastateni oli USA farmeritel õigus seemnefirmadelt ostetud seemnest saadud saagist osa ka järgmisel aastal seemneviljana kasutada. Patenteerimine muutis asja.

Põllumajandushiiglased hoiavad nüüd farmereid oma kontrolli all. Ajakirja WorldWatch aprillinumber kinnitab, et geenitehnoloogiafirma Monsanto on kohtusse kaevanud 90 farmerit 25 osariigist, süüdistades neid patendivarguses. Piisab vaid, et farmeri viljast leitakse Monsanto poolt geneetiliselt muundatud vilja teri, kui kohtutee tuleb jalge alla võtta. Monsanto on võitnud säherdustes kohtuprotsessides 15 mln dollarit. Samas on Briti teadlaste uuringu kohaselt tervelt kaks kolmandikku USA tavaviljadest saastunud GM-viljadega. Kui kord juba saastunud, ei saa seda protsessi tagasi pöörata. Hoogu annab juurde nn farmatseutiliste viljade, st mingeid ravimeid tootvate taimede kasvatamine.

Vt. http://www.worldwatch.org/press/prerelease/183-farming.pdf

Loodusajakiri

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga