Kalasöömine võib ennetada Alzheimeri tõbe

Ajakirjas Journal of Neuroscience tutvustatavast California ülikooli uurijate teadustööst selgub, et kalades suures koguses leiduvad oomega-3 rasvhapped võivad mängida olulist rolli Alzheimeri tõve ennetamisel.

Teadlased tegid kindlaks, et oomega-3 rasvhappe DHA mõjul toodetakse organismis suuremaid koguseid valku LR11, mida leidub Alzheimeri tõbe põdevatel patsientidel tavalisest vähem. Uurijate selgituse kohaselt hävitab antud valk kõnealuse haigusega seotud ajule toksiliste valgu beeta-amüloidi ladestusi ajus. Alzheimeri tõbi on aeglaselt süvenev, nõdrameelsust põhjustav närvisüsteemi haigus, mis tavaliselt algab vanemas eas ning lõpeb surmaga. Ajakirja American Journal of Clinical Nutrition detsembrinumbris lahti kirjutatud Lõuna-Dakota uurijate teadustööst ilmneb aga, et oomega-3 rasvhappeid omastab inimese organism ning jõuavad verre ja kudedesse ühtviisi hästi nii rasvaseid kalaliike kui ka antud rasvhappeid sisaldavaid toidukapsleid tarvitades.

Allikas: www.tarbijakaitse.ee; Eesti Ekspress

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga