Kartulileivad

150 g margariini
1 l piima
50 g pärmi
1 sl soola
1 ½ dl kartuliputru
2 dl suhkrut
1 sl köömneid, fenkolit või aniisi
1 kg sõredat rukkijahu
u. 8 – 9 dl nisujahu

1. Sulata rasv ja lisa piim. Soojenda u. 37 kraadini. Aseta pärm kaussi, kalla tilk taignavedelikku peale ja sega, kuni pärm on lahustunud.
2. Kalla ülejäänud vedelik kaussi. Lisa sool, kartulipuder, suhkur, peenestatud maitseained, rukkijahu ja peaaegu kogu nisujahu.
3. Sõtku taignat käsitsi või masinaga, kuni see irdub kausi äärte küljest. Kata rätikuga kinni ja lase kerkida umbes 30 minutit.
4. Kalla taigen lauale ja sõtku ülejäänud jahu taignasse.
5. Vormi taigen pikaks kangiks ja lõika see 10 tükiks. Vormi tükkidest umbes 18 cm läbimõõduga pätsid. Torka need kahvliga läbi ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Lase kerkida umbes 20 minutit.
6. Küpseta ahjus 200 kraadi juures umbes 15 minutit. Määri küpsed leivad siirupiveega, see annab neile ilusa läike. Serveeri salati või supi juurde.
Hüva nõu:
Võid teha taignast kaks suurt ümmargust leiba.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga