Suubakterid pakuvad maitset

Veinidegusteerijad keerutavad maitstavat nestet suus, ise teadmata, et kogu maitsebuketi nautimisele ei aita kaasa mitte mulistamine või lürpimine, vaid suus elavad tillukesed bakterid.

Need bakterid aitavad meil tajuda veini, sibulate või piparde keerulisi maitseid.

On teada, et maitse tajumisele aitab kaasa lõhn. Genfis paikneva lõhnakompanii Firmenich teadlane Christian Starkenmann ja ta kolleegid olid eelnevalt leidnud, et sülg võib muuta lõhnatud väävlit sisaldavad puu- ja köögiviljadest pärinevad ühendid aromaatseteks tioolide nimelisteks kemikaalideks.

Firma nuusutajate paneel suudab ühendite lõhna määrata vaid siis, kui need on lahustatud süljes. Aroom paiskub esile 30 sekundi pärast ja hääbub kolme minuti järel. Sellise muundamise eest vastutab vähemalt üks suubakter, Fusobacterium nucleatum. Kui seda lisati muidu bakteritest steriilseks tehtud sülje sisse, siis hakkasid lõhnatud algained äkitselt lõhnama.

Allikas: New Scientist

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga