Tallegg juhib tähelepanu värske ja külmutatud liha kvaliteedierinevustele

Alates 3. detsembrist märgistab AS Tallegg oma värskest broilerilihast lihavalmistised erikleebisega “Valmistatud värskest külmutamata broilerilihast”. Märgistamise eesmärk on juhtida tähelepanu värske liha paremale kvaliteedile.

“Talleggile ainsa kohaliku broileriliha tootjana ja põhiliselt värske liha kasutajana on oluline, et tarbijad mõistaksid suurt kvaliteedierinevust värske ja külmutatud-sulatatud liha vahel,” lausus ASi Tallegg äridirektor Margus Venelaine. “Värske liha müük on regionaalselt kitsalt piiritletud, sest värsket lihatoorainet ei saa lühema säilivusaja tõttu kaugele viia. Seetõttu on värske, külmutamata-sulatamata liha kohalike tootjate pärusmaa, kuid kahjuks ei paista see kaupluseriiulitel ja tootepakenditel välja.”

ASi Tallegg kvaliteedijuhi Kaari Piili sõnul on külmutatud ja sulatatud liha kvaliteedis oluline vahe. “Sulatatud tooraine kasutamine tootmises tingib kompromisse kvaliteedis võrreldes värske liha kasutamisega. Kuna külmutamisel lõhutakse liha rakustruktuur, siis tekkib sulatamisel oluline maht sulatusvedelikku – ca 10% liha kaalust. Sulatusvedeliku sattumine tootesse tingib parema kasvupinna bakteritele ja maitse- ning lõhnaomaduste halvenemise. Sellega väheneb toote säilivusaeg ja liha on kuivem. Samuti on külmutatud tooraine kasutamisel tootmises keerulisem märgata lihadefekte,” rääkis Kaari Piil.

Marguse Venelaine sõnul on võimalik külmutatud liha säilitada väga kaua ning seetõttu liigub see maailmaturul suuri vahemaasid. “Külmutatud liha on värskest tunduvalt odavam, sest neil on oluline vahe kvaliteedis ning värsket liha on alati piiratud hulk,” rääkis Margus Venelaine. “Meie poeriiulitel on väliselt samasugused lihavalmistised kõik ühes hinnas, kuigi tooted võivad olla olulise kvaliteedierinevusega: sarnane lihavalmistis võib olla toodetud kas külmutatud ja seejärel sulatatud või värskest broilerilihast.”

“Nii marinaadis lihad, ahjulihad, ahjukanad, hakklihasegud kui toorvorstid võivad olla tehtud nii külmutatud kui värskest lihast, kuigi toodete väljanägemine on ühesugune. Alanud kampaaniaga tahame olukorda muuta. Leides detsembris-jaanuaris riiulilt erkkollase kampaaniakleebisega Talleggi toote, võib kindel olla, et see on toodetud värsket liha kasutades,” sõnas Margus Venelaine.

Allikas: Tallegg AS

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga