Signaalvähk ei ole oodatud külaline

Saaremaalt Riksu ojast püüti augusti algul keskkonnaameti koordineeritud jõevähi uuringute käigus signaalvähk, kes on Eestis võõrliik ja kelle elusaid isendeid on keelatud riiki sisse tuua.

Signaalvähk on meie looduslikele vähivarudele ohtlik seetõttu, et kannab endaga, ise haigestumata, vähkide seenhaigust vähikatku ja põhjustab seeläbi meie veekogudes jõevähi hulgihaigestumise ja surma. Vähikatk on seni laastanud kogu jõevähi levilas arvatavalt üle 95% varudest, nii et tegemist on suure ohuga meie looduslikule asurkonnale.

Riksu ojas, mis on varem olnud vähirikas, ei saadud katsepüügiga ühtegi jõevähki, mis võib viidata signaalvähi põhjustatud katkupuhangule ja jõevähkide hukkumisele. Lähiajal kavandatakse ojal lisakatsepüüke ning võimaliku ohu tõkestamise meetmeid.

Saaremaa vähiveekogud oma vähirikkusega on olnud ainulaadsed kogu Euroopas, sest siin puudusid pikka aega mitmed vähihaigused, kaasa arvatud vähikatk. Esimene katku suremine registreeriti Saaremaal 2007. aastal Põduste jões. Hilisemaid teateid huku kohta pole olnud. Eesti mandriosas on aga vähikatkupuhanguid olnud korduvalt.

Signaalvähk leiti Eestis vähiuuringute käigus ka 2008. aastal Mustjõest Harjumaalt. Rohkem signaalvähi leide Eestis teada ei ole.

Signaalvähk pärineb Põhja-Ameerikast. Seda liiki on asustatud paljudesse Euroopa riikidesse: 60-ndatel aastatel näiteks Rootsi, hiljem Soome ja praegu leidub teda vähesel määral ka meie lähinaabrite Leedu ja Läti veekogudes.

Keskkonnaamet

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga