Sojatoidud – 5 tervislikku retsepti jõuludeks

Üleküpsetatud jõuluroog punapeedga, Taimne pitsa ehk pirukas, Kreemine köögiviljasupp okaraga, Gluteiinivabad pannkoogid ja Põhjata triibupirukas.

Üleküpsetatud jõuluroog punapeedga

Pese 4 keskmist peeti, mähi fooliumisse ja küpseta 200°C ahjus küpseks, ca 1 tund. Võid juba varem valmis küpsetada.
Puhasta peedid, lõika iga peet 8-ks paraja paksusega viiludeks.

Puhasta 4-5 punast sibulat ja 2-3 küüslauguküünt.
Kuumuta sibul ja küüslauk kergelt kuumas õlis või kookoserasvas, sega kokku peediga, maitsesta vähese soola ja palsamiäädika pastaga (võib asendada mõne muu hapuka kastmega) ja lase veidi aega marineerida.

Võta ca 400 g (kogust võid ise suurendada või vähendada) pehmet tofut, st. sojapiimast kohupiima. Maitsesta vähese soola ja ürtidega, näiteks tüümiani, peterselli vms. Kahvliga kergelt segades lisa peedi-sibula segu.

Vala segu 20×20 cm vormi ja küpseta ca 20 min 220°C ahjus. Lisandiks paku okarapihve või kuumutatud okarat või keedetud kruupe või täisterariisi või kartulit. Lihanautija võib juurde võtta praetüki!

Juustusõbrad võivad poolel küpsemisajal vormile puistata juustu.

Sobib ka külmalt kui meeldiv salat. Sama peedisegu sobib pirukakatteks lemmiktainast põhjale.

Taimne pitsa ehk pirukas

Vaja läheb:
250 g speltajahu (täistera,sõre)
1.3 dl vett
1 pk kuiva pärmi
ürdisoola, raasuke mett või suhkrut

Katteks riivi 2 keskmist porgandit, kuubista 1 hapukam õun ja sega kokku 1-st piimakeedust saadud kergelt nõrgunud sojakohupiimaga või ühe liitri sojapiimajogurti nõrgumisel saadud jogurti toorjuustuga.

Maitseks lisa ürdisoola, peterselli, basilikuga, 2 tl kuivatatud tüümiani vms.

Sega tainas, lase soojas kerkida. Rulli plaadile või vormile, laota kate, tilguta kattele pisut head õli või kookosrasva helbeid ja küpseta 225°C eelsoojendatud ahjus 15-20 min.

Paku sojapiima kastme ja värskete idudega, maitseb iseseisvalt võileiva eest nii soojalt kui külmalt! Liha või juustsõbrad-täiendage katet oma maitse järgi.

Kreemine köögiviljasupp okaraga

See on üks hästi paks ja mõnus supp.

Sobib eriti hästi vihmase ilmaga, kui poed teki alla mõnda head raamatut lugema. Sojapiim ja okara muudavad supi mõnusalt kreemjaks. Lisa soovikorral veel endale meelepäraseid ja kodus saadaolevaid köögivilju.

• 1 keskmine baklaþan
• 4 kartulit
• 4 peenemat porgandit
• 3 sibulat
• 3 küüslaugu küünt
• kahest piimakeedust järele jäänud okarat
• umbes kruusitäis sojapiima
• sama palju kuuma vett
• teelusikatäis karripulbrit
• natuke purustatud musta pipart
• 2-3 köögiviljapuljongi kuubikut (vastavalt maitsele)
• õli

Kuumuta paksema põhjaga potis õli. Lisa tükeldatud sibulad (lõikasin kõik köögiviljad poolkuu kujulisteks tükkideks), natukese aja järel porgandid, baklaþan, küüslauk ja kartul. Vala köögiviljadele peale sojapiim, okara, vesi ja kõik maitseained. Lase toidul kaanetatud potis podiseda keskmisel kuumusel senikaua, kuni kartul ja porgandid on pehmed (vahepeal sega). Naudi koos värske kukli või leivaga.

Gluteiinivabad pannkoogid

Vaja läheb:

• Värsket okarat 2 sl = 60 g
• Sojapiima 1 dl
• Hirsijahu 5 sl = 50 g
• Värske sidrunimahl 1 tl
• Herbamare ürdisool 1/4 tl

Segage kausikeses kõik lusikaga kokku ja küpsetage vähese õliga määritud pannil mõlemalt poolt kuldseks. Niiviisi maitsestatult võib neid süüa magusa või siis soolase lisandiga. Võite peale määrida seesamipastat (tahiini) ja mõne tera indiaanisuhkrut, soolase lisandina on hea jogurtikreem ürdisoola ja värskete ürtidega, kevadel karulauguga.

Põhjata triibupirukas

Kalla mikserdamisnõusse:

• 300 g pehmet tofut
• 2 sl = 0,5 dl sojapiima
• 3 sl = 0,6 dl kuivatatud naturaalset okarajahu (kuivatatud/röstitud ja siis jahvatatud)
• 1 tl Herbamare ürdisoola

Mikserda tavalise saumikseriga kergesti ühtlaseks massiks.
Triibuks kasutage seekord kergelt kuumutatud sibulat, küüslauku ja porgandit ja 1/4 pakki külmutatud letðot (aedvilja võib igaüks oma maitse järgi valida, võib ka lisada hea loomse liha ehk singitükikesi pisut, kui muidu ei saa). Kasutada seda segu 6 supilusikatäit.
Võtke vorm, 18 cm läbimõõduga, katke põhi küpsetuspaberiga, määrige taimse õliga/gluteenivaba vedela margariiniga, raputge peale pisut okarajahu.

Valage 3/4 tofusegu põhjale, lükake lusikaga laiali ja katke ettevalmistatud aedviljaga.
Järelejäänud tofusegule lisage 2 sl = 0,5 dl sojapiima, segage ja vajadusel maitsestage täiendavalt ürdisoolaga. Tõstke segu lusikaga aedviljatriibule, katke seesamiseemnetega ja piserdage pinnale taimset õli/gluteenivaba margariini/eesti võid.
Kui soovite, asendage seemned riivitud parmesani või mõne muu juustuga.
Pirukas küpseb kuldseks 30 minutiga 180°C eelsoojendatud ahju keskosas. Jagub 3-4 korraks ühele inimesele.

Retseptide autorid: Merike Tärk ja Sandra Vungi.

Osale soja retseptikonkursil!
Saada meile retsept kus on sees mõni sojatoode ja võida moodne 7 tolline kaasaskantav tahvelarvuti.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga