Sefiir

2 munavalget
5 sl suhkrut
3 sl kanget mahla

või

2 munavalget
5 sl suhkrut
3 sl vett
1/4-1/2 tl sidrunhapet

1. Keeda suhkrust ja mahlast või veest, sidrunhappest ja suhkrust siirup.
2. Vahusta munavalged. Vahustamise ajal lisa vähehaaval keev siirup ja vahusta tihkeks vahuks.
Hüva nõu:
Sefiirile tugevama värvuse andmiseks võid kasutada ka toiduvärve. Sefiiri võid kasutada ka kookide ja tortide kaunistamiseks.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

 

8 kommentaari “Sefiir

  1. Sefiir jääb vedelavõitu kui:
    kui munavaht saab valmis liiga vara (jääb kauaks seisma),
    kui siirup on liiga vedel ,
    kui suhkrut on poemuna kohta alla 50g.
    kui sidrunihapet on vähe.
    kui sefiiri sisse on sattunud kasvõi tilgake vett.

    Kui sefiir on tordile pritsitud siis võib selle tuhksuhkruga veidi üle puuderdada – siis jääb ta üsna poesefiiri moodi.

  2. Oleme hobikorras kaasaga sefiiritorte kaua teinud.
    Tordipõhja teeme tavaliselt talust ostetud munadest (maitsvam) tavalise retsepti järgi , Lõikame pooleks ja immutame hästi läbi kompotivedeliku ja vedelama moosiga.
    Seefiir siis selline:
    3 munavalget
    150g suhkrut
    3 dessertlusikatäit vett
    kuni 1,5 teelusikatäit sidrunihapet
    lõhnaessentsi
    toiduvärvi
    soola

    -Et asi õnnestuks, peavad munad ja vahustamisnõu olema külmad.
    -Mikser peab olema kiire ja võimas (kasutame 20a vana Straume miksrit sest siiani laiatarbes paremat pole).
    -Munad peavad olema poe omad sest “talumunad” on tavaliselt suuremad ja suhkru / munavalge tasakaal jääb lahjaks.
    -Suhkrusiirup keedetakse veest ja suhrust pidevalt segades aeglasel tulel. (Mahl annab küll värvi aga siirupi kõrbemaminekut on raske ära hoida.)
    -Siirup ei tohi värvuda kollaseks ega pruuniks sest karamellimaitse koos sidrunihappega annavad kibeda !
    -Siirup on valmis siis kui segamislusikalt külmale taldrikule kukkunud tilk on pehme (ei vedel ega kõva).

    Sefiiri teeme kahekesi. Üks vahustab ja teine keedab siirupi.
    Munavalged ja kaks näputäit peent soola siis külma potti (2,5l) ja vahustada seni kuni vaht on nii tihe et kummuli pööratud potist ise välja ei kuku (ca 10min). Samal ajal või veidi varemgi hakkab teine siirupit keetma suhkrust ja veest . Kui siirup valmis siis mikser uuesti käima ja siirup keevas olekus peene joana munavalgesse. Kui siirup on sefiiris siis lisada kohe sidrunihapet 1 ilma kuhjata teelusikatäis pidevalt mikserdades.Umbes 2 min pärast on enamus sidrunihappest sulanud ja sefiirimass hakkab tihkemaks tõmbuma. Nüüd on paras aeg maitsta kas on hapu või magus ja vajadusel veel sidrunihapet lisada.Kui hapu/magus tasakaalus siis lisada lõhn ja värv ja jätkata vahustamist veel vähemalt 5min et kõik sidrunihappe terad oleks sulanud.

  3. ei ole hullu, ma sain küll hakkama, aaga jh aint mahlast ei piisa, nati sidrunihapet ka vaja hulka lisada… nämma nämma 😉

  4. Seda siirupit peab v2ga pikalt keetma. Jahtununa peab saama seda vormida. Ikka t2itsa tihke pab olema.