Lõkkelõhe

3-4 tervet lõhet, forelli või siiga (igaüks umbes 2 kg)

KASTMISEKS:
sooja vett
meresoola
hakitud tilli
võid

LISANDIKS:
suuri kartuleid (1-2 tk sööja kohta)
rukkileiba
maitsestamata jogurtit või hapukoort
suur peotäis tilli
sidrunipipart

TÖÖVAHENDID:
pussnuga, kirves või haamer
naelu
saelauda (soovitavalt kase või muust lehtpuust)
kadakast või kasepuust pulki
veepihustiga pudel
lõket kannatav pott kastmisleeme jaoks
fooliumi

1. Kui sobivat laia lauda pole käepärast võid küpsetuslaua kas või tavalistest saelaudadest naeltega kokku lüüa. Küpsetuslaua tagaküljele võid kinnitada pikisuunalised raudvarbad, millega lauda on mugav lõkke äärde püsti panna, aga tuleb toime ka ilma nendeta. Pea ainult meeles, et küpsetuslauaks ei kõlba okaspuu, mis eritab kuumuses vaiku ja annab kalale ebameeldiva kõrvalmaitse.
2. Enne kasutamist leota küpsetuslauda vähemalt 15-60 minutit vees, et puit imaks küllaldaselt niiskust. Siis ei lähe laud lõkkekuumuses põlema ega hakka söestuma.
3. Kinnita poolitatud kalad lauale kadakast või kasepuust pulkadega. Puupunnide kinnitamiseks tee lauasse kolmnurksed augud. Augukujuliseks teritatud otstega pulgad torka läbi kala ja koputa näiteks noapeaga lauda kinni. Ära löö pulki ka liiga kõvasti sisse, muidu on küpsenud kala raske tervelt maha võtta.
4. Tõsta küpsetuslaud lõkke paistele allatuulekülge. Kuumus on kala küpsetamiseks paras siis, kui võid kätt kala ja leegi vahel hoida. Valmista lõkkekatlas soe kalaniisutusleem:
selleks lahusta vees 10-20 protsenti meresoola, paar tükki võid ja soovi korral maitseks hakitud tilli.
Küpsevaid kalu niisuta 15-20 minuti tagant leende kastetud pisikese kadakaokste kimbuga. Nii väldid küpseva kala kuivamist ja ühtlasi annab leem kalale maitset.
5. Sea küpsetuslauad lõkke äärde tugede najale poolpüsti.
6. Tõsta küpsetuslaud lõkke paistele allatuulekülge. Kuumus on kala küpsetamiseks paras siis, kui võid kätt kala ja leegi vahel hoida. Valmista lõkkekatlas soe kalaniisutusleem:
selleks lahusta vees 10-20 protsenti meresoola, paar tükki võid ja soovi korral maitseks hakitud tilli.
Küpsevaid kalu niisuta 15-20 minuti tagant leende kastetud pisikese kadakaokste kimbuga. Nii väldid küpseva kala kuivamist ja ühtlasi annab leem kalale maitset.
Hüva nõu:
Võid asendada lõhe forelliga.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga