Shashlõk

1 kg sealiha
1 kg mugulsibulat
soola
pipart

1. Lőika liha 4-5 cm suurusteks tükkideks.
2. Puhasta sibulad ja lőika neist rőngad.
3. Sega korralikult läbi liha ja sibularőngad. Maitsesta soola ning pipraga. Vajuta kőik kergelt kokku, aseta peale raskus, kata kaanega ja jäta 1,5-2 tunniks seisma.
4. Lüki liha vaheldumisi sibularőngastega varrastele.
5. Grilli alguses suuremas kuumuses seejärel nőrgemas.
Hüva nőu:
Küpsetamise ajal piserda lihale veini.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

 

56 kommentaari “Shashlõk

  1. Armeenias käinud ei ole ja ei oska seepärast ka kommenteerida. Gruusias aga küll ja päris lähedalt ja korduvalt sealtkandi ¹a¹lõkimeistrite tööd kõrvalt piilunud. Ja paremat ¹a¹lõkki kui seal, ei ole ka kuskil mujal saanud (kui ainult, siis Tallinnas, Pirosmani nimelises söögikohas, kus seda samuti grusiinid valmistavad). Tegelikult iseloomustab sealset ¹a¹lõkivalmistamist äärmine lihtsus. Ainult liha peab olema väga värske. Enne sütelepanekut kasutatakse ainsa maitseainena soola ja sedagi raputatakse (päris palju) lihale just enne tulele minekut. Kui liha valmis, pannakse see kaussi koos ratasteks lõigatud sibulaga. Ja kui tõesti muidu ei saa siis võibolla pisut musta pipart ka pääle. Kõik. Äärmiselt lihtne ja äärmiselt maitsev.
    Süte saamiseks kasutati sääl kandis küll kuivanud viinamarjaoksi, kuid ajab meie grillsüsi või lepapuit ka asja kenasti ära..

  2. Selle shaslõki ja grill liha erinevuse jutu peale tuli teine veelgi parem võrdlus meelde.

    Et selle jutu peale küsiks, et pole vist vahe kas risotto või pilaff või plov. Et lihtsalt nimi müüb paremini. :)

    Olen aru saanud, et tegelikult eestlaste jaoks polegi vahet. :) Ja lausa masendav on vahel mõnes söögikohas pilaffi asemel plovi või risottot saada.

    Tehke omale selgeks mis on shaslõkk, mis grill liha mis suva marinaad, mis on pilaff, mis on plov mis on risotto. Igasugune solk mille kokku meisterdate ei ole kohe shaslõkk..

  3. Krissu kui Sa nii kangesti gruusias elasid, peaksid teadma et nad ei tee seal ainult pipra ja soolaga seda.

    Ja ka nemad kasutavad äädikat ju tegelikult. :) Enamasti pannakse liha veinimarinaadi seisma.

    Ilma marinaadita liha nimetatkse siiski rohkem grilllihaks.

    See on nagu neti.ee’st silma jäi hea kild. “mis vahe on sashlõkil ja grill-lihal”. Vastus polegi vahet, ühe nimi müüb paremini. Narda sai mitu head minutit. Samahästi võid öelda et piimal ja keefiril pole vahet. Või jäätisel ja jogurtil.

    Ja need kes siin oma sashlõkki mingi keefiri ja jogurtiga mätserdavad, ausõna süda läheb pahaks, mis ajast sellist saasta sashlõkiks tahetakse nimetada? Eestlaste veidrused..

  4. Shashlõkile ei panda ei äädikat ega ka piima või muud säärast.
    Originaalis tehakse seda vaid sibula, pipra ja soolaga – lihal lastakse muuseas soojas seista, ning siis küpsetatakse.
    PS. Elasin Gruusias…

  5. armeenia sa¹lõiga kogemus olemas, ja ei tahagi enam tavalist poe sa¹lokki ,ega grill-liha, se oli tõesti hea, proovin endale sama asja jaaniõhtuks kokku meisterdada.
    polegi seal ju midagoi erilist, sibulat ohtralt pipart soola, tähtis on see, et liha oleks värske, mitte külmutatud.
    külmutatud lihast ei ole võimalik teha pehmet ei girill-liha ega sa¹lõkki
    edu kõigile

  6. kui keegi arvab,et teab,mis on shashl4kk,siis ma voin oelda,et selle koha pealt eksime me koik!!!!!
    Ja kes komenteerib teiste rahvuste resepte,pidades ennnast seffiks,siis on see vaga vale arvamus!!Tee ise midagi sellist,mis saaks rahvuslikuks toiduks ja mis pysiks vahemalt(kas voi)aasta

  7. ei saa aru miks inimesed GRILLLIHA SHASLÕKIKS NIMETAVAD?????

    juba teine koht kus shaslõki all hoopis grillitud liha kirjas.. kurat tehke omale lõpuks selgeks mis on shaslõkk ja mis niisama grillitud liha.. erinevus on mega…