Dzemmide valmistamisviisid + retseptid

Dzemmi valmistamisel kasutatakse kas üht või kaht liiki marju või puuvilja. Marjad ja puuvili peavad olema küpsed ja kuiva ilmaga korjatud.

DZEMMID ÜHEST MARJA- VÕI PUUVILJALIIGIST:
1 kg marjade või puuvilja kohta võetakse 1-1,5 dl vett (väga mahlastele marjadele, nagu aedmaasikad, -vaarikad, põldmarjad jm. vett ei lisata), 700-800 g suhkrut. Marju või puuvilju keedetakse umbes 10-15 minutit, lisatakse suhkur ja jätkatakse keetmist. Võib ka nii toimida, et 2/3 marju või puuvilju keedetakse, lisatakse suhkur, keedetakse 10 minutit ja lisatakse ülejäänud marjad või puuvili. Viimase valmistamisviisi juures jääb osa marju või puuvilja terveks. Dzemmi keedetakse, kuni ta muutub läikivaks, katab lusikat ja külmale taldrikule tilgutatult valgub aeglaselt laiali. Keetmise ajal segatakse dzemmi, valmis dzemmi pinnalt riisutakse vahukulbiga vaht. Dzemm tõstetakse kuumalt, eelnevalt hoolikalt pestud, kuumadesse purkidesse, purgid täidetakse ääreni ja suletakse kohe.

Dzemm | Kogus (kg) | Vett (dl) | Suhkrut (g)

Aedmaasika | 1 | – | 800
Aedvaarika | 1 | – | 900
Füüsali | 1 | 1,5 | 600
Jõhvika | 1 | 1,5 | 800
Karusmarja | 1 | 1,5 | 800
Kirsi (eemalda luud) | 1 | – | 700
Kreegi | 1 | 1,5 | 700
Kukerpuumarja | 1 | 1,5 | 700
Lodjapuumarja | 1 | 1,5 | 800
Metsmaasika | 1 | 0,75 | 800
Metsvaarika | 1 | – | 900
Muraka | 1 | 0,75 | 600
Musta aroonia | 1 | 1,5 | 700
Mustasõstra | 1 | 1,5 | 800
Mustika | 1 | 0,75 | 700
Pampli | 1 | 0,75 | 800
Pihlaka | 1 | 1,5 | 700
Ploomi (eemalda luud ja kestad) | 1 | 1,5 | 800
Pohla | 1 | 1,5 | 800
Punasesõstra | 1 | 1,5 | 800
Põldmarja | 1 | – | 700
Rabarbri (tükelda varred) | 1 | 0,75 | 700
Õuna (koori ja tükelda) | 1 | 0,75 | 800

DZEMMID KAHEST MARJA- VÕI PUUVILJALIIGIST:
Kahest puuvilja- või marjaliigist dzemmi valmistamisel peab üks liik neist olema pektiinirikas. See keedetakse vähese veega pehmeks ja surutakse läbi sõela. Saadud püreed keedetakse 10 minutit, lisatakse suhkur ja keedetakse veel 10 minutit. Siis lisatakse teine liik puuvilja või marju ning keedetakse kogu aeg segades veel 10-15 minutit, kuni dzemm muutub läikivaks, tihedamaks ega valgu taldrikule tilgutatult laiali. Dzemmi pinnale kogunenud vaht riisutakse vahukulbiga ära ja kuum dzemm valatakse kuumadesse purkidesse, mis kohe suletakse.

Dzemm | Kogus (kg) | Vett (dl) | Suhkrut (g)

Aedmaasika-punasesõstra | 1+0,5 | 0,75 | 1000
Karusmarja-vaarika | 1+0,5 | 0,5 | 1000
Musta- ja punasesõstra | 1+1 | 1,5 | 1200
Õuna-punasesõstra | 1+0,5 | 0,75 | 1000

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga