Maitsetaimed ja -ained

Aniis (eng. anise)
Pimpinella anisum
Aniisi kasvatati Babüloonias juba ammu enne meie ajaarvamise algust. Hiinlastele oli aniis igivana, püha maitseaine.
Aniis on päikeseliste Vahemere alade taim, kuid vahel esineb teda metsikult ka meie aladel. Aniis kasvab 50 cm kõrguseks. Ta on üheaastane taim. Aniisi seemnete tähtsam osa on aniisiõli, milles peituvad ravivad ja aromaatsed omadused. Maitseainena kasutatakse küpseid seemneid, milledes on meeldiv, tugev, magusapoolne aroom ja maitse. Eeterlike õlide sisaldus on 1-4 %.
Leibade maitsestamiseks ja kaunistamiseks. Ahjukala, kalasupid, ahjukartulid, krabi- ja juustusalatid, puuviljasalatid, õunapirukad. Proovi ka kohvi maitsestamiseks: raputa aniisi kohvi pinnale kohvikeetja filtris. Tee valmistamisel hauta aniisi koos teelehtedega.