Maitsetaimed ja -ained

Fenkol ehk apteegitill ehk aed-mustköömen (eng. fennel)
Foeniculum vulgare
Fenkoli kodumaa on Makedoonia Balkanil. Fenkolit kasvatatakse põhiliselt Vahemere piirkonnas.
Fenkol on kaheaastane taim. Välimuselt meenutab ta tihedakasvulist tilli. Ta võib kasvada kuni paari meetri kõrguseks. Lehed on suuremad ja tugevama ehitusega kui tillil. Fenkoli küpsetes, kuivatatud viljades, mida kasutatakse maitsestamiseks, on meeldiv, veidi aniisipärane maitse ja aroom. Eeterlike õlide sisaldus on 3-6 %.
Terve fenkol maitseb suurepäraselt kõikides kalaroogades. Selle pehme aroom täiendab eriliselt lõheliste maitset. Sobib kasutamiseks nii tervelt kui jahvatatult: broilerikastmes, sealiha- ja seeneroogades, omletis, juurviljasuppides ja maksakotlettides. Kasuta ka tervet või jahvatatud fenkolit leiva, õunapiruka ja maasikakisselli maitsestamiseks ja kaunistamiseks.