Maitsetaimed ja -ained

Aed-harakputk (eng. chervil)
Anthriscus cerfolium
Harakputk on üheaastane, umbes 20-70 cm kõrgune taim. Pehmed lehed on mitmeti sulgjad ja kui ei panda tähele nende aniisitaolist magusat lõhna, võib nad kergesti peterselli või porgandiga ära vahetada. Sulgjates liitlehtedes on rohkesti C-vitamiini, karotiini ja magneesiumi. Kasuta värsket harakputke kastmetes, suppides, salatites, juurvilja-, muna- ja kalatoitudes või maitsetaimedest valmistatud võietes. Harakputk kuulub prantsuse köögi põhimaitseainete hulka. Kasutatakse mitmetes maitsetaimesegudes, kuna sobib hästi kokku teiste maitsetaimedega. Harakputk tuleb toidule lisada roa valmistamise lõppjärgus, kuna keetes kaotab ta kergelt oma hea aroomi. Harakputk sobib suurepäraselt näit. kala, salatite ja võileibade kaunistamiseks. Rahvameditsiinis on harakputke tänu tema suurele C-vitamiini sisaldusele kasutatud kevadel, korvamaks vitamiinivaegust. Tõhus kevadväsimuse peletaja. Organismi puhastava toime tõttu kasutatakse teda traditsiooniliselt pärast paastuaega. Tee-hautisena parandab harakputk seedimist ja leevendab vereringehäireid.
Mets-harakputke ei kasutata köögis.
Kasuta värskelt kastmetes, suppides, juurvilja-, muna- ja kalatoitudes või maitsetaimedest valmistatud võietes. Liha-, kala-, seene- ja köögiviljasalatites, muna-, juustu- ja riisisalatites. Võileibade kaunistamiseks.