Maitsetaimed ja -ained

Vürtsköömen ehk juustuköömen ehk jeera ehk roomaköömen
Cuminum cyminum
Juustuköömen on täiesti erinev maitsetaim ka meil kasvavast harilikust köömnest. Sageli tõlgitakse võõrapärastest retseptidest juustuköömen harilikuks köömneks ning algupärase juustuköömnega maitsestatud toidu maitse muutub täiesti erinevaks.
Juustuköömen pärineb Põhja-Aafrika ja Ees-Aasia aladelt ning on levinud Vahemere äärsetele aladele kus seda tänapäeval ka kasvatatakse. Muistses Egiptuses oli juustuköömen väga populaarne maitsetaim. Roomlased kasutasid seda aga ka pipra asendajana.
Juustuköömen on ilus ja õrn, üheaastane rohttaim, mille valgetest õitest arenevad väikesed viljad, millest saadaksegi maitseaine.
India, araabia ja mehiko kööki kuuluv maitseaine. Esmakordsele kasutajale võib juustuköömen tunduda harjumatuna kuid juba lühikese harjutamise järel võib juustuköömnest saada lemmikmaitseaine.
Lamba-, sea-, broileri-, kala-, vähja- ja erinevate taimetoitude maitsestamiseks. 1 tl / 0,5 kg liha kohta.