Maitsetaimed ja -ained

Kardemon (eng. cardamom)
Elettaria cardamomum
Kardemon on ingveriliste sugukonda kuuluv mitmeaastane rohttaim, mis pärineb Indiast, Malabari rannikult ning Sri-Lankalt. Vürtsina kasutatakse kardemoniseemneid. Kardemon on hinnatud vürts nii Lääne-Euroopas, kui ka vene köögis ning kuulub peaaegu kõikide vürtsisegude koostisesse. Eriti hästi sobib kohvi sisaldavatesse toodetesse. Lõhn püsib ka pärast kuumtöötlemist.
Ta on tugev vürts, ühest kuprast piisab ühe kg taigna või liha maitsestamiseks, enne lisamist peenestada. Magustoitudele ja suppidele lisatakse terved kardemoni seemned 5 minutit enne toidu valmimist. Jahvatatud kardemon aga vahetult enne toidu valmimist.
idamaised lihatoidud, kalasuppides, kalatäidistes, kalakastmetes, kartulipallides, karripulbris, pagaritoodetes, pudingites, jäätises, kohvis ja kuumades jookides. Puuviljajookides, -salatites, kissellides, kompottides. Jahvatamata kardemoni hõõgveini ja kõrvitsakonservide maitsestamiseks.