Maitsetaimed ja -ained

Karri (eng. curry)
Idamaine maitseainetesegu. India köögi põhimaitseaine. Koostises on sõltuvalt piirkonnast 5 - 50 erinevat komponenti, tavaliselt 15 - 20 komponenti. Karri peamised ja vältimatud taimsed komponendid on koriander, vürtsköömen, kurkum, must pipar, kardemon, nelk, ingver, muskaat, cayenne`i pipar ja vürts. Sool on karripulbrites haruldane.

Erinevatele Aasia piirkondadele on omased aromaatsed karripastad, mis on käepärased alternatiivid maitseainesegudele. Enamasti on pastad valmistatud õli või kookospiimaga ning sõltuvalt kasutatud tshillipiprast värvuselt rohekad või punakad. Erinevalt pulbritest on pastad sageli hapukad, sisaldades sidrunirohtu, kahvrilaimi või tamarindi. Kergelt soolase maitse saavad pastad tänu lisatud sojakastmele, kalakastmele või kuivatatud krevetitõmmisele. Aroomi lisavad tuline ingver või sellega maitselt sarnane kalganijuur, laimikoor ning sageli ka küüslauk ja koriander. Avatud karripastapurk säilib muutumatuna üldjuhul 3 nädalat. Seetõttu on soovitav pasta sobilike portsjonitena sügavkülmutada.



Karripulber:

6 kuivatatud punast tshillikauna

25 g koriandriseemneid

2 tl vürtsköömneid

0,5 tl sinepiseemneid

1 tl musta terapipart

1 tl lambaläätsi

10 värsket karrilehte

0,5 tl jahvatatud ingverit

1 sl jahvatatud kurkumit



1. Puhasta tshillikaunad seemnetest.

2. Kuivrösti koriander, vürtsköömned, sinepiseemned, pipar, lambalääts ja tshillikaunad keskmisel kuumusel kuni tumenemiseni. Kõrbemise vältimiseks sega aeg-ajalt ja raputa panni. Lase jahtuda ja jahvata pulbriks.

3. Kuivrösti karrilehti pannil paar minutit. Peenesta need ning lisa vürtsisegule koos ingveri ja kurkumiga. Sega kõik hoolikalt läbi.

Säilib õhukindlalt suletuna 3-4 kuud.

Toodud retsepti järgi valmistatud karripulber on keskmiselt vürtsine.
kana-, broileri-, kalkuni- ja sealihatoidud. Praetud kala (heeringas, räim, vähilised) ja kastmed. Supid, pirukad, munatoidud, risotto.
Soovitav on karrit enne toidule lisamist kuumutada tilgas õlis.