Maitsetaimed ja -ained

Koriander (eng. coriander; rus. kinza)
Coriandrum sativum
Koriandri vili on pisut väiksem valgest piprast, lõhn ja maitse meenutavad kergelt sidrunit. Koriander ise ei tõuse tugevalt esile, aga täiustab teisi maitseid ja on soositud just segudes. Karri (Curry) -maitsesegu osaks olev koriander on soositud liha- ja riisiroogade maitseaine hiina, india, tai ja jaapani köögis. Koriandrit kasutatakse ka leibades ja küpsetistes. Sobib suurepäraselt kõikidesse taimetoitudesse. Koriandri seemneid kasutatakse ka hapukapsa, heeringakonservide ja marineeritud köögivilja maitsestamiseks ning ka õunakoogis ja kohvi maitsestamiseks. Maitseainena kasutatavad, röstitud koriandriseemned, meenutavad maitselt apelsini.
Koriandrilehed meenutavad väliselt peterselli. Värsked lehed on maitsvaks lisandiks salatites, suppides ja hautistes. Koriandrilehed on Mehhiko köögis enim kasutatav maitsetaim, mis annab maitse näiteks guacamolele. Samuti kasutatakse seda rohkelt paljudes Aasia maade köökides.
Seda on kasutatud ka verepuhastusvahendina ja reumast vaevatud liigeste määrimiseks.
Värske koriander sisaldab rohkesti C- vitamiini.
Üheaastane koriander pärineb Vahemere idapoolse ranniku ja Väike-Aasia aladelt. See kasvab umbes 25-60 cm kõrguseks. Taime ülemised lehed on kaheli- või kolmelisulgjad. Alumised lehed meenu-tavad peterselli, see ongi vist põhjuseks, et taime kutsutakse vaese mehe peterselliks. Õied on väikesed, valged või punakad.
liha-, riisi- ja köögiviljaroogades, kastmetes, vorstides, salatites, suppides, marinaadides, küpsetistes, shokolaadis.