Maitsetaimed ja -ained

Leesputk (eng. lovage, love parsley)
Levisticum officinale
Paljudele on leeskputke maitse tuttavamgi kui nimi. Leeskputk on nimelt üks põhilisi maitseaineid puljongikuubikutes. Vanades taimeraamatutes kirjutatakse, et vannivette pandud leeskputk avab poore, värskendab ja muudab naha kauniks. Leeskputk on mitmeaastane, tugeva püstise paksu varrega taim, mis kasvab 1,5-2 m kõrguseks. Taime lehed on kaheli- või kolmelisulgjad, sakilise servaga. Õied on väikesed, kollakad ja paiknevad liitsarikatena.

Kasvukohana eelistab päikesepaistet või poolvarju. Rammusat ning toitaineterikast mulda. Kuival ajal vajab kindlasti lisakastmist. Samal kasvukohal võib leesputke kasvatada 6-8 aastat. Paljundatakse nii seemnetega kui ka jagamise teel.

Ta sisaldab parkaineid ja C-vitamiini. Taime juurt on kasutatud ravimina, sealjuures söögiisu parandamiseks ja gaaside vastu. Ta kuulub ka teesegude koosseisu. Taim aitab ka köha lahtisemaks muuta.


Leesputk on selleri lähisugulane ning ta lõhnab ja maitseb peaaegu nagu seller. Leesputke kõik osad maitsevad ja lõhnavad ühtmoodi, erinevus on vaid intensiivsuses. Kasutada võib nii lehti, varsi, seemneid kui ka kooritud juuri. Värskeid või kuivatatud lehti kasutatakse maitseandjana, vart tarvitatakse nagu varssellerit. Juur ja seemned kui kõige intensiivsema maitse ja aroomiga osad on leidnud kasutamist rahvameditsiinis. Kuivatatud juuri kasutatakse maitseainena ka toiduainetetööstuses (nt. Maggi maitsekastmes ja lihaleemekuubikus).


Kasutada ettevaatlikult kuna taimel on tugev maitse.
Tõsisem hoiatus käib taimes sisalduvate tugevatoimeliste eeterlike õlide kohta, mis suures koguses võivad halba teha neeruhaigetele, naistel aga põhjustada raseduse katkemist. Ka võib leesputke liigne tarbimine tekitada fotosensitiivsust ehk ülitundlikkust päikesekiirte suhtes.
Sobib säilitamiseks kuivatatult.
Värskeid lehti võib tarvitada salatites. Liha- ja köögiviljasalatid, kastmed, soolakurgid, marineeritud kurgid, köögiviljahoidised, broileri- ja riisisalatid. Supid, pajaroad, riis, makaronid jm. Ubade ja herneste maitsestamisel. Võileibade kaunistamiseks. Leesputk aitab paremini esile tulla juustu ja lihalõikude maitsel.