Maitsetaimed ja -ained

Majoraan ehk õnneürt ehk vorstirohi (eng. marjoram)
Origanum majorana
Majoraani kasutati vanasti ka veini ja õli maitsestamiseks. Tänapaevalgi on majoraan tähtis maitsetaim, mida kasutatakse eriti vorsti, aga ka kartuli-, vere- ja kalaroogade maitsestamiseks. Samuti sobib ta kapsa ja hernetoitudesse maitselisandiks ning annab peene maitse kabatðokile, tomatile ja isegi ahjus küpsetatud õuntele. Lisa majoraani ka pizzasse ja leivataignasse. Majoraanil on tugev maitse. Tark on teda kasutada ettevaatlikult, muidu võib maitsetaim üllatada oma kibedusega. Majoraaniteed soovitatakse unetuse ja kõhuvaevade puhul, bronhiidi korral soovitatakse kasutada ravimtaimena koos tüümianiga limast vabanemiseks. Tee jaoks võetakse supilusikatäis hakitud majoraani, tassi kuuma vee kohta. Majoraaniteed juuakse lonkshaaval 1-2 tassitäit päeva jooksul. Vahemereäärsetelt aladelt pärinev, kuid meil vaid üheaastase taimena kasvav majoraan on umbes 20-50 cm kõrgune. Majoraani varred on püstised, jäigad ja mitmeharulised. Lehed on väikesed ja ovaalsed, hõredalt viltjaskarvased.
vorsti, kartuli-, maksa-, neeru-, vere- ja kalaroogade maitsestamiseks. Lambalihatoidud. Praetud kala. Annab peene maitse kabatchokile ja isegi ahjus küpsetatud õuntele. Lisa majoraani ka pizzasse ja leivataignasse. Majoraaniga maitsestatud võie on suurepärane maitsenauding. Herne-, kapsa- ja köögiviljasalatid, tomatisalatid, seened, broileri- ja munasalatid. Kuklid.