Maitsetaimed ja -ained

Murulauk (eng. chives)
Allium schoenoprasum
Mitmeaastane, looduslikult kasvav murulauk on paljudele tuttav. Haki murulauku salatitesse, riivtoitudesse ja salatikastmetesse või siis võileivale. Et murulaugu õrnad vitamiinid ei läheks kaduma, peaks teda lisama toidule valmistamise lõppjärgus või valmis roale.
salatid, supid, praed.

Murulauku võib suvel kasvatada edukalt ka rõdukastis. Augustis-septembris kaeva puhmad mullast välja ja lase mõni nädal varju all kuivada, sest taim vajab puhkeperioodi. Kerge külm tuleb vaid kasuks. Oktoobris istuta kompostmullaga täidetud potti, kasta põhjalikult ning aseta sooja ja valgusrikkasse kohta. Ühes potis võib olla kümmekond murulaugusibulat. Kui pealseid on lõigatud kolm-neli korda, ei tasu edasine ajatamine end enam ära, sest taimed muutuvad nõrgaks. Külm-kasvuhoones või kuuris võid mõned potid murulauku varuks hoida. Tuppa tuues saad neid taas ajatama hakata – nii on seda mahedamaitselist ja universaalset laugulist akna pealt võtta terve talve.