Maitsetaimed ja -ained

Petersell
Petroselinum crispum Mill.
Suppide värskendamiseks ja garneerimiseks on taime kasutatud juba aastakümneid. Petersell on tõeline kasulike ainete pomm – näiteks saab päevase C- ja A-vitamiini annuse kätte juba mõnekümnest grammist. Tarvita peterselli lehti värskelt, toidule lisa pärast keetmist. Peterselliga on ravitud mitmesuguseid hädasid: menstruatsioonivaludest rahhiidi ja skorbuudini. Petersell viib organismist välja liigse vee ja parandab seedimist. Välispidiselt kasutatud petersell mõjub hästi juustele ja kuivale nahale. Petersell sisaldab mitmeid vitamiine ja elutähtsaid mineraale ning tervislikke aroomõlisid enam kui ükski teine meie taim. Petersell pärineb Sardiiniast ja kasvab looduslikult Vahemereäärsetel aladel. Petersell on kaheaastane, kuid sageli üheaastasena kasvatatav taim. Esimesel aastal kasvatab ta paljulehelise lehepuhmiku ja teisel aastal 40-90 cm kõrguse varre. Lehed on tumerohelised, kahelisulgsed. Õied on kollakasrohelised.
supid, kastmed, ürdivõid, köögiviljasalatid, liha-, broileri-, kala-, uluki-, muna-, juustu- ja riisisalatid. Seenetoidud.