Maitsetaimed ja -ained

Pipar
Piper nigrum
Kasvatatakse Indias, Indoneesias, Tais, Sri - Lankal, Malaisias, Singapuris, Laoses, Vietnamis, Kariibimere saartel, Lõuna - Ameerikas. Vürts valmistatakse rohelistest valmimata pipraviljadest, mida kuivatatakse tervelt, koos viljalihaga.

Kuivatatud must pipar kujutab endast 3,5 - 5 mm läbimõõduga musti, või mustjaspruune teri, mille välispind on kortsuline. Must pipar on seda parem, mida kõvemad, tumedamad ja raskemad on pipraterad. Korralikult kuvatatud must pipar ei tohi seismisega halliks muutuda. Hall värvus näitab, et pipra maitse ja raviomadused on halvenenud või hoopis kadunud. Parimaks musta pipra sordiks peetakse Malabari pipart.

Must pipar on kõige laialdasemalt kasutatav maitseaine. Must, roheline ja valge pipar on kõik sama taime erineval valmimisastmel korjatud marjad.

Terava maitsega põhimaitseaine.
MUST PURUSTATUD PIPAR: praetud ja grillitud liha ning kala, ühepajatoidud, kastmed, hakklihatoidud, maks, neerud, ulukiliha, supid, puljongid, salatikastmed, seenetoidud, pizzad, juustu- ja pastatoidud, risotto, maitseainetesegud, lauavürtsina, puuviljade ja marjadega (proovi maasikatega).
MUST PURUSTAMATA PIPAR: keedetud liha- ja kalatoidud, ühepajatoidud, kastmed, supid, marinaadides.
ROHELINE PIPAR: praetud või grillitud liha ja kala, kastmed, broiler, lammas, supid, marinaadid, pirukad, juustu-, muna- ja pastatoidud.
VALGE PURUSTAMATA PIPAR: keedetud liha ja kala, supid, ühepajatoidud, kastmed, marinaadid.