Maitsetaimed ja -ained

Pomerants
Citrus aurantium
Kasvatatakse kõigis Kagu-Aasia, Vahemeremaades, Kesk- ja Lõuna Ameerikas, Kariibimere saartel. Hea pomerantsikoor on oranþ, valge sisepinnaga, jahvatatult kollakas.

Vürtsina kasutatakse täiesti küpsete viljade koort, mis lõigatakse võimalikult õhukeselt. Vürtsina kasutatakse ka pomerantsi lehti ja õisi, kummalgi neist on oma spetsiifiline aroom. Tavaliselt toodetakse lehtedest ja õitest essensi või eeterlikku õli, mida kasutatakse likööri, vähem ka kompvekitööstuses.
lihakastmed, kala- ja linnuliha ning nende juurde antavate kastmete lõhnastamiseks, linnupraetäidised, ühepajatoidud, keeksid, kringlid, piparkoogid, küpsised, maitsestatud leivad, kuivikud, kuumad mahla- ja teejoogid, hõõgvein, apelsinimarmelaad, magustoidud - kissellid, vahud, kreemid. Riisile ja kohupiimale annab ilusa helekollase värvuse.