Maitsetaimed ja -ained

Rosmariin
Rosmarinus officinalis
Omapärase, veidi kampri-männiokka lõhna meenutava ning kibe-mõru vürtsika maitsega Vahemeremaadelt pärinev maitsetaim. Rosmariin on kuni pooleteise meetri kõrgune huulõieliste sugukonda kuuluv igihaljas poolpõõsas. Kasvatatakse Väike-Aasias, Taga-Kaukasias, Krimmis ja Floridas.

Vürtsina kasutatakse rosmariini värskeid ja kuivatatud lehti. Maitseainena kasutatakse noori, võrse ladvaosas asuvaid lehti, mida korjatakse enne õiepungade tekkimist ning kuivatatakse varjus. Korralikult kuivatatud lehed on haprad, ning peaaegu kokku rullunud. Rohkesti kasutatakse Kreekas, Itaalias, Saksamaal, Skandinaaviamaades ja USA-s.

Rosmariin sobib tugevamaitselistesse toitudesse. Niihästi liha- kui ka kalatoitudesse. Seda võib lisada ka suppidele ja pajaroogadele, küpsetatud või grillitud toidule. Eriti sobib rosmariin ulukilihast toitudesse. Rosmariin sobib peale selle hästi kokku ka küüslaugu, peterselli, harakputke ja estragoniga.

Rosmariiniga katsetajal tasub olla ettevaatlik: maitsetaim on üsna tugeva maitsega.

Rosmariini lisamine vannivette ergutab ja mõjub antiseptiliselt ning leevendab lihasvalusid. Rosmariin soodustab vereringet ja tugevdab südant ning parandab seedimist, maksa ja sapi tegevust, alandab vererõhku ja turgutab organismi.

Rosmariini kasvatatakse Kesk- ja Põhja-Euroopas toataimena, suveks võib ta istutada välja päikesepaistelisse ja tuulevaiksesse kohta. Augusti lõpul istutatakse taimed taas potti. Rosmariinist valmistatakse mitmesuguseid leotisi ja salve, tee mõjub hästi puhituste korral.
tugevamaitselistes toitudes. Liha-, kalatoitud, supid ja pajaroad, küpsetatud või grillitud toidud. Sobib eelkõige lamba-, vasika- ja kanaliha juurde. Eriti hästi sobib rosmariin ulukilihast toitudesse. Salatikastmed, majonees, köögivilja- ja seenesalatid, marineeritud köögivili, singi-, kana-, kala-, muna- ja juustusalatid, makaronisalatid, maks. Peenestatult puuviljamagustoitudes, vaniljekissellis, vahukoores ja pudingus.