Maitsetaimed ja -ained

Till
Anethum graveolens
Till pärineb Vahemere piirkonnast.
Till kõlbab igale poole. Ta maitsestab nii kala-, taime- kui liharoogi. Vähitoitudele annab ta hea aroomi. Tilliõisikud sobivad hästi kurgikonservidesse. Till on kõige parem värskelt kasutatuna, kuid säilitab oma hea maitse ka kuivatatult, soolatult, sügavkülmutatult. Üheaastane aroomikas till pärineb Vahemere idapoolsetelt aladelt. Taime varred on püstised, hargnematud, lehed kaheli- kuni neljalisulgjad. Õisik – kobar. Liigist ja kasvukohast olenevalt kasvab till 30-100 cm kõrguseks. Tilli kasutatakse ka ravimtaimena, näiteks peavalu, unetuse ja iivelduse vastu.
kastmed, salatid, supid, marinaadid, muna-, liha- ja kalatoidud, koorikloomad, määrde- ja kodujuustud, aedviljatoidud, keedukartul.
Konserveerimisel kasutatakse puitunud varsi koos õisikute ja seemnetega.

Seemneid lisatakse pagaritoodetele, alkohoolsetele jookidele, marinaadidele ja teesegudele.


Aedtilli võib kasvatada ka toas aknalaual, kuid paremini sobib selleks aedtilli teisend põõsastill, mis kasvatab lopsakama lehestiku. 12 cm läbimõõduga potis on paras kasvatada 3 – 4 taime. Till idaneb suhteliselt kaua, tarvitama saab teda hakata kuu aja pärast.