Maitsetaimed ja -ained

Tshilli ehk kibepipar (chilli)
Tshillil on palju erinevaid liike, mis erinevad üksteisest nii kuju, suuruse, värvuse kui teravuse poolest. Tshillit kasutatakse nii värskelt, kui kuivatatult. Küpseid tshillikaunu võib jahvatada, kuivatada, purustada või helvestada. Tshillipulber valmistatakse kuivatatud tshillikaunte jahvatamisel. (Mitte segamini ajada mahedama maitseaineseguga, mida kasutatakse chilli con carne maitsestamiseks). Mehhiko köögi põhimaitseaine.
grillitud, praetud ja hautatud liha. Hakklihatoidud. Grillitud või praetud kala. Oatoidud. Tomat. Tacode, tortillade ja pitaleibade täidistes. Kastmetes, munatoitudes ja risottos.

Ettevaatust tshilli töötlemisel!
Tshilli võib põhjustada naha, silmade, suu või seedeelundite ärritust. Selle vältimiseks järgi neid nõuandeid:

  • Kasuta tshilli töötlemisel kummikindaid.

  • Eemalda seemned ja rood. Kuivatatud tshillil lõika varreots ära ja raputa seemned välja.

  • Pärast tshilli töötlemist pese tööpind korralikult.

  • Ära joo terava maitse allaloputamiseks vett, see ei paranda olukorda - söö riisi, leiba või joo piima.