Maitsetaimed ja -ained

Tüümian ehk aed-liivatee
Thymus vulgaris
Tüümian sobib eriti hästi itaaliapärastesse toitudesse, vormidesse, kastmetesse, makaroniroogadesse. Taime- ja kartulitoidud saavad peene aroomi, kui neile lisada noaotsatäis tüümiani. Tüümian tuleb lisada toidule kohe valmistamise algetapis. Pehmemad varred võib tükeldada toidu hulka, kuid puitunud vartest kasutatakse vaid lehti. Tüümian on mitmeaastane, aromaatne igihaljas poolpõõsas, mis kasvab 10-30 cm kõrguseks. Taim on püstvarsne, varred nelikantsed ja karvased. Lehed on väikesed, vastakuti kinnituvad, rootsudeta, sirgeservalised. Õied on punakad või valged. Tüümian sisaldab palju eeterlikke õlisid. Tüümian on tähtis ravimtaim, mida kasutatakse desinfitseerimiseks ja lima lahtistavate kõharohtude koostises. Tüümianitee aitab külmetumise, köha ja unetuse puhul.
kastmetes, makaroniroogades, taime- ja kartulitoitudes, uluki- ja lambalihatoitudes, majoneesis.