Maitsetaimed ja -ained

Kalganijuur (eng. galangal)
Alpinia galanga
Kalganirohi on troopikast pärit mitmeaastane põõsastaim mis moodustab roomavaid silindrilisi, enamasti kõverdunud risoome (juuri). Taim kuulub ingveriliste sugukonda. Valminud juured on enamasti 1-2 cm jämedused ning need lõigatakse pärast ülesvõtmist 10-20 cm pikkusteks tükkideks. Juur sisaldab eeterlikku õli ning teravalt kibadamaitselisi vaike. Juurt kasutatakse värskelt, sisse tehtult või pärast kuivatamist pulbriks jahvatatult. Kalganijuur maitseb nagu ingver, kuid on sellest mahedam. Lõhna poolest meenutab tsitrusvilju ja mändi. Kalganijuur virgutab seedimist ning kõrvaldab puhitused. Samuti kasutatakse seda krampidevastase vahendina. Kalganijuurt kasutatakse toidus samuti nagu ingverit. Kui teil ei õnnestu värsket kalganijuurt saada, võib seda retseptis asendada poole väiksema koguse värske ingveriga.
Karriroad, ühepajatoidud, linnuliha, lambaliha, kala, mereannid