Maitsetaimed ja -ained

Cayenne´i pipar
Capsicum frutescens
Cayenne`i pipar on pärit Lõuna-Ameerikast. Ta kuulub samasse sugukonda tšilli ja paprikaga. Cayenne`i pipar kasvab põõsastaimena mis kannab väikeseid kaunu, mida kasutatakse maitseainena kuivatatult ja jahvatatult. Tänapäevaks on cayenne`i pipar levinud ka Aasiasse ja on idapärase köögi tähtis maitseaine. Tugev, tuline maitseaine. Kasuta ettevaatlikult, et se ei peidaks toidu teisi maitseid! Õige kasutuse korral annab toidule pikantse maitse. Cayenne`i pipra maitset ei ole tunda toidu esmasel maitsmisel, põletav maitse tuleb allas hiljem. Seepärast lisa seda ettevaatlikult, lase toidul mõni minut maitsestuda ja maitse uuesti.
grillitud, praetud või hautatud liha, kana ja broiler. Grillitud või praetud kala ja vähilised. Kalasupid ja -kastmed. Salatikastmed, risotto. Idamaised, aafrika ja mehhiko toidud. Muna ja juustutoidud. Hakklihatoidud. Sega cayenne`i pipart toiduõlisse ja kasuta seda segu maitsestamiseks.