Maitsetaimed ja -ained

Estragon (eng. estragon)
Artemisia dracunculus
Estragon on sihvakas, tugevalõhnaline maitsetaim, millel on mitu erinevat liiki. Enamlevinud on saagikas vene estragon, kuid paljude meelest on parim peenelõhnaline prantsuse estragon. Estragon on prantsuse köögi põhimaitseaine. Seda kasutatakse värskena, kuivatatult või õliga segatult. See sobib eriti hästi küpsetatud ja hautatud toitudesse, kuna maitsestamiseks võib teda lisada toiduvalmistamise varases staadiumis. Wok-pannil valmistatavad road saavad estragonilt oivalise maitsenüansi. Lisada võib teda ka salatitesse. Estragon on mitmeaastane püstise ja hargnenud varrega 70-80 cm kõrgune taim. Lehed kitsad, lineaarsed, tavaliselt sirgeservalised. Õied väikesed, rohekad, õisikud kerakujulised, rühmitunud kobarasse varte tipus. Antiseptiliste omadustega, aitab kaasa seedimisele.
broiler, linnud, metsloomaliha, maks, lammas. Praetud kala (heeringas, räim, vähilised), kastmed, praed ja pajaroad. Supid ja lihapirukad. Salatikastmed, majonees, sinep, ürdivõi, õlid, seene- ja köögiviljakastmed, kurgi-, liha-, broileri-, kala- ja juustusalatid. Omlett ja pastatoidud.